Agenda Item 8b

California Uniform Construction Cost Accounting Commission

State Controller’s Office — Division of Accounting & Reporting
3301 C Street, Suite 500, Sacramento, California 95816
http://www.sco.ca.gov/ard cuccac.html

June 17, 2015

CATHRYN A. HILLIARD, Executive Director

CONSTRUCTION INDUSTRY FORCE ACCOUNT COUNCIL (CIFAC)
837 Arnold Drive, Suite 200

Martinez, CA 94553

RE: CIFAC REQUEST FOR CLARIFICATION, July 28, 2014
Job Order Contracting, County of Ventura

Dear Ms. Hilliard:

Thank you for your request for clarification received by the California Uniform
Construction Cost Accounting Commission. We have reviewed your concerns with
regards to the County of Ventura’s use of Job Order Contracts related to the informal
bid limits and processes as governed by the PCC and the Act and under the
supervision of the CUCCAC.

Our considered opinion is as follows:

» The issuance of an original JOC must be done pursuant to the
Act. Specifically. the JOC contracting procedures must comply with the
notification. advertisement. and award provisions of the Act.

 There is no limitation to JOC contracting imposed by the Act for
work which does not qualify as a “Project”™ under PCC 22002(c).

 In accordance with the State Attorney General opinion (76 Op.
Atty. Gen 126.7-14-93). no work which could be classified as a “Project”™
under the Act may be performed under a JOC by a county signatory to the
Act if the value of the task order exceeds the Act’s informal bid limit
(currently $175.000).

Where agencies use informally bid job order contracts (JOC), they must comply with
Section 22030-22045 of the Public Contract Code (PCC). JOC task orders for work
which qualifies as a “public project” as defined by Section 22002 of the PCC must not
exceed the informal bid limit (currently $175,000) when informally bid.
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The Act does not preclude the issuance of a JOC with task orders in excess of the
informal bid limit. In this case, any JOC which includes worked defined as a “public
project” with a task order value in excess of the informal bid limit must be bid
formally in compliance with the requirements of PCC section 22037.

Should you have any other questions regarding this matter, please do not hesitate to
contact me.

Sincerely,

George Hicks
Chairman, CUCCAC
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June 8, 2015

Richard Chivaro

Chief Counsel, California State Controller’s Office
POy Hox 94383(}

Sacramento., Calitornia 9425G-5872

Lili Apgar, Fiscal Analyst

State Controller’s Office

Local Government Policy Seetion
P.O. Box 942850

Sacramento, California 94250-5872

Re: Job Order Contracting Clarification under CUCCAC

Dear Commissioners:

We are writing on behalf of the Gordian Group, a nationwide company that assists local governments
with implementing and managing job order contract {“JOC™) programs for the procurement of minor
construction and renovation projects. The Gordian Group supports a number of signatories to the
California Uniform Public Construction Cost Accounting Act (“the Act™) and is very supportive of the
mission of the California Uniform Construction Cost Accounting Commission. The Gordian Group tries
to assist our client agencies in implementing cost effective procurement tools while also adhering to the
requirements of the Public Contract Code and any other applicable rules and regulations. In that spizit,
we are seeking clarification on the interplay between the Act and other provisions of the Public Contract
Code which specifically allows counties to use unit price annual coniracts for “for repair, remodeling, or
other repetitive work™ but not for any new construction. (Pub. Con, Code §20128.5)

As you know, the Act currently defines a public project as “construction, reconstruction, erection,
alteration, renovation, improvement, demolition, and repair work involving any publicly owned, leased,
or operated facility.” (Pub. Con. Code §22002, subd. (¢)(1).} By definition, this includes both new
construction and repair work. There is a potential for confusion when counties in Califormia are
signatories to the Act but also utilize JOC under section 20128.5.

In response to an ingquiry by CIFAC which touched on the ambiguity, it is our understanding that the
Commission recently rendered an interpretation and opinion that sought to harmonize the two statutory



provisions., Based on that opinion, and in an effort to help provide our clients with information that is
consistent with the law and the view of the Commission, we are seeking clarification on the following

questions.

Can you confirm that when county signatories to the Act enter, pursuant to PCC 20128.5, into annual
contracts for repair and rencvation work — not new construction — counties should utilize the fraditional
formal bid process for the execution of the JOC? Similarly, can vou confirm that when such counties
issue individual job orders under formally bid JOCs, those job orders may not be for any new
construction, and are subject (o the dollars limitations in section 20128.57

We note that such an interpretation allows signatories to the Act to continue 10 use the existing statutory
dollar limits for any public projects that involve any new construction under informal bid procedures,
while stimultaneously allows them to utilize the proven benefits of JOC for repair and renovation
projects.

Because there is a fair amount of confusion among our various county elients, we look forward to
receipt of a letter from the Commission clarifying cur understanding is correct.

Thank you 1n advance for your attention to this matter,

Sincerely,

YA -

Patrick Whalen h
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June 23, 2015

George Hicks, Chair

and Members of the California Uniform Construction Cost Accounting Commission
c/o State Controller’s Office

Local Government Policies Section

P.O. Box 942850

Sacramento, CA 94250

RE: CUCCALC letter dated June 17, 2015 to address
CIFAC Request for Clarification, July 28, 2014

Dear Chairperson Hicks and Commissioners:

It is CIFAC’s position, as supported by the California Public Contract Code (PCC) and as stated in the Attorney
General’s Opinion No. 92-1006, July 14, 1993, Volume 76, Page 126, Job Order Contracts are for “repair,
remodeling, or other repetitive work and not new construction.” Based on these facts and documents as
previously presented regarding the County of Ventura, CIFAC would like to respectfully request the
Commission to reconsider their determination regarding CUCCAA and Job Order Contracting.

Although CUCCALC references the Attorney General’s Opinion No 92-1006 in their determination, we ask that
you carefully reconsider the following points as they are stated in the Attorney General’s Opinion:

JOC calls only for repair, remodeling, or other repetitive work and not new construction.

e A public project, or public works project, does not encompass a combination of projects which are
essentially unspecified at the time of bidding.

e Unit price contracting authority is specially granted and subject to the specified limitations.

We are confident upon the Commission’s re-evaluation of Attorney General’s Opinion No 92-1006, you will
find it to be not relevant in the matter of the County of Ventura utilizing JOC’s for new construction. The
California Public Contract Code is clear in its definition of a Job Order Contract in §20128.5. The Act (for new
construction) and Job Order Contracting (for maintenance) are two separate delivery methods and were not
intended to be combined for streamlining the bidding process. Furthermore, the Act does not give the authority
to imply there is no limitation to a JOC whereas JOC’s are expressly limited in the PCC. We urge the
Commission to reconsider its position on the use of JOC for new Construction under the informal bidding
procedures of the Act as there is no provision for this anywhere in statute.

Sincerely, . , o

Cathryn A. Hilliard Shari Bacon
Executive Director Southern Region Field Representative
Construction Industry Force Account Council (CIFAC)

Attachments:  Attorney General’s Opinion No. 92-1006, July 14, 1993, Volume 76, Page 126

Cathryn Hilliard, Executive Director
837 Arnold Drive, Suite 200, Martinez, CA 94553 e phone 800-755-3354 o fax 925-957-1800 « email info@cifac.org e web www.cifac.org
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Opinion No. 92- 1006—July 14 1993
Requested by: MEMBER OF THE CALIEORNIA STATE SENATE

Opinion by: DANIEL E. LUNGREN, Attorney General
Anthony S. Dthgo, Deputy

THE HONORABLE WILLIAM A. CRAVEN MEMBER OF THE
CALIFORNIA STATE SENATE, has requested an op1n10n on the following
question:

May a general law county or a general 1aw city enter into a “job’ order
contract” in excess of $50,000 for the performance of.public projects
involving minor construction, and the renovatton alteratlon painting, and
repair of existing facilities?

CON CLUSION

A general law county or a general law clty may not.enter into a “job
order contract” in excess of $50,000 for the performance. of public projects
involving minor construction, and: the Teno ; pamtmg, and
repair of existing facilities, except ' )
tions applicable only to counties.

._nnt,ﬁx‘ed price

well as the renovation, alteratton pamtm
facﬂmes A J 0C, generally a mult1 year ‘€O
cat1on of any
ves§a variety
ng roofing,
dings for

a period of years.

A JOC is a fixed price agreerrtent_-_',’fin”t"' ;
specified. charges contained in a uni pr !
agency or by independent commer01a1 source j_detaﬂed Tepair
and construction tasks, including task descri pecifications, units of
measurement, and unit prices for each tagki“Ar€otitractor’s bid 1§ expressed
in terms of a percentage of the spe01ﬁed book: charges such as 115 percent
or 125 percent. The book is then used to determine the costs of each
proposed project during the term of the contract. The total JOC value may -
be specified as a range with a certam guaranteed mmlmum typlcally from
(Martthew Bender & Co., Inc.) ’ Lo e

+is based upon
by the public




“notification to the State Controller, elect to become subjs

-set forth in the act. (§ 22030) In' such event pub C. projects:

‘of $25,000 but not in excess of $75,000 may be let.to’ con" act by 1nforma1

" bidding procedures established by ordinarnce. (§'22‘ ‘subc '
* - " 'Public pI‘OJCCtS in excess of $75 000 must w' rt

" .. alteration, repair, or improvement of -any public structure; bu11d1ng, road
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$50,000 to $250,000, and a maximum which may extend beyond $10
million. » - '

The inquiry presented for consideration is, essentially, whether such a
contract is authorized under the provisions of the Local Agency Public
Construction Act (Pub. Contract Code, §§ 20100-20920)1* or the Uniform
Public Construction Cost Accounting Act (§§ 22000-22045) pertaining to
cities and counties. We conclude generally in the negative..

The Local Agency Public Construction Act deals separately with coun-
ties, cities, school districts and other public agencies. With regard to public
works contracts awarded by counties (§ 20120),2 whenever the project cost
of construction, alteration, or repair exceeds $4,000; or in the case of a
county containing a population of 500,000 or more,® $6,500; or in the case
of alteration or repair of county owned buildings in a county containing
a population of 2 million or more, $50,000; the work must be done by
contract in accordance with the provisions of the act pertalnmg to counties.
(88 20121, 20122, 20123.) Generally, the contract must be let to bid and

‘awarded to the lowest responsible bidder. (§§ 20125 20128‘ With respect

to cities, when the expenditure required for a pubhc pro;e xceeds $5,000,

it must be contracted for and let to the lowest respon51b1e bldder ¢ 20162)).

The Legislature has prov1ded an alternative method er the .bidding of
public works projects by public entities: (§ 22001. ) The Umform Pubhc
Construction Cost Accounting Act apphes generally toia © pubhc agency”
including counties and cities. (§ 22002 subd: (a) )‘Under this  act, the
governing board of either a city or a-‘county.m y, ¥ resolution” and
the procedures
“in excess

1 Undesignated section references herem are to the Pubhc Contract Code.
2 A “public works contract” is defined generally as “. .. an agreement for the erection, construction,
01 other pubhc 1mprovement
of any kind.” (§ 1101; see also, Gov. Code, §§-25358;:31000 [mamtenance are, upkeep])

3 Special provisions apply to contracts between $4, OOO and $10, OOO angl ontracts in excess of
$10,000, let by counties containing a population of less than 500,000. (§§ 20150 20150-.14 ) An analysis
of those provisions, which would be more analogous to, the disc 'tles, suggests

‘no basis for a conclusion contrary to that reached in cotinection” ‘with’ counties generally As in the case’

of cities (§ 20161), a “public project” is expressly defined to include “a pro;ect for the erection,
improvement, and repair of public buildings and works. (§ 20150.2.) ,

4 “Public project” includes construction, reconstruction, erection, alteration, renovation, improvement,
demolition, repair, painting, or repainting of any pubhc]y owned leased, or operated facmty (§ 22002,
subd. (c).)

{Matthew Bender & Co., Inc.)




$10,000; (§'§‘201501
- a city 1nv1t1n_g for

'wh1ch have elected to become subJect ‘to- thé
“Cost Accountlng Act’ate requiréd:
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pertinent here, be let to contract by formal brddmg procedure (§ 22032

Csubdi(e)) T T

- Under either statutory scheme, it is expressly unlawful for a county or
a crty to split or separate into smaller work orders or projects any public
works project for- the purpose of evadlng the provisions requiring public

‘works to bé done by contract after competmve brddmg (8§ 20123.5, 20163

22033.)5 -

As we have seen, all public pI‘O_]CCtS Over $50 000. (and many below

- '$50,000) are subject 'to contract" ‘bidding.. (§§ 20121-20123, 20150.4
. [counties]; § 20162 [cities]; §§ 22032 -subds. (a),(b), 22034 [alternative
" informal procedure] §8 22032, subd. (o), 22037 Talternative formal proce-

dure].) In our view, a public project, or pubhc works project, does not
encompass a cornbmat1on of projects which: are essentially unspecified at

~ the time of b1dd1ng, except as may.| be’ otherw1se’ expressly provided by law.

R Flrst such an- ‘indefinite combmatlon $.n0 :_isuggested in the. context of . -
... either. statutoryv:_ heme. Under the. Local. Agency. Public. Construction Act,

"nld bldders perm1tted to.

in.excess of

l--'b'ds must “distinctly :state the project:to-be’ done.”

TriiformPublic Construction -
1do {
examine, plans specrﬁcatrons and wo,_ g detalls for all public pI‘OJeCtS

5 A JOC does not appear to involve the sphmng of a pubhc pro;ect into smaller work orders for the

- purpose of evading contract bidding, but rather involves the combmatlon of pl'OJCCtS with the purpose
‘- or effect of avoxdmg contract bxddmg on each prOJect separately o

(Matthew Bender & Co lnc)

amine,'.plans, ERS

‘120150 13.) Further;: not1ces'by:such a county or by '

~and-"bidders’ perm1tted go




(@)

"$1 million iti value (4) calis only for-rep :
- work and not new construction"or des1gn or confract: drawings, and (5) is

'authonzes the execut1on of the contra
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in excess of $75,000, (§8 22039, 22040.) Notices inviting formal bids must
“distinctly describe the project.” (§ 22037.) With respect to public projects
of lesser value, public agencies must enact an informal bidding ordinance
which, inter alia, “shall describé the project in general terms, [and] how
to obtain more detailed information about the project. . ..” (§ 22034, subd.

Second, and perhaps of paramount significance, the Leglslature has
addressed itself to the kind of contract which may be generally described
as a JOC. Section 20128.5 prov1des

: “Notwithstanding any other provisions: of this article, the board
of supervisors may.-award annual contracts: which do not exceed
one million dollars ($1,000,000) for repair; remodeling, or other
repetitive work to be done according to -unit prices. No annual

contracts may be awarded for any néw.construction. The contracts

shall be awarded to.the lowest bidder and shall be based on plans
and spec1ﬁcat10ns for typlcal work‘ No pro'ect shall be perforrned '
' under such a, ontraot except by order.of 'the board of superv1sors

‘«-.means,,the a’monnt -
,:typ‘ical work’ means :

; nty and not a c1ty, (2)

based upon plans_and specification for such typical wor_lg,_s,ecvt1on‘2_01‘28.5

- It may" be seen that sectlon 20128 5’s upit price Contractmg authorlty,.
~ “[n]otwithstandin
- ties],” is-specially: granted "and subjéct to the-specified limitations. It may

iny: other provisions- “of -[article:3.5 pertaining to coun-

not be reasonably conténded, therefore, that-such powers may be exercised
by counties which are in excess of such authority, or may be exercised by

6 Section 20145 allows.a county ‘containing a populanon of:6 million or more to have a county officer
act in place of the board of supervxsors in awarding tt‘e contracts

(Matthew Bender & Co., Inc) )

-longer (3) is'limited to .
modelmg, or other repetmve '
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- cities in the absence of an express grant. -of authonty and in the absence
'vof any specxﬁed Timitations. (See Safer V. Super ior “Court (1975) 15 Cal. 3dm Y

230, 236-238; Board of Trustees v. Judge (1975) 50 Cal.App.3d 920, 927;

76 Ops.Cal. Atty Gen. 86, 89 (1993); see-also Wildlife Alive v, ChzckermgA

(1976) 18.Cal. 3d 190, 196; DeWeese v. Unick (1980) 102 Cal.App. 3d 100,
106.) ““The mode prescribed is the measure of the power - (People \A

;'Zamma (1980) 28 Cal 3d 88, 98.)

CIris conc]uded that a general law county or a general law- 01ty may not
enter into a’ “job-order contract” in excess of $50,000 for the performance

\ of pubhc pro;ects involving minor construcuon and the renovat1on alter- -

ation, pamtmg, or repair of existing fac1l1t1es except under the narrowly:
deﬁned conchtlons of section 20128.5 apphcable only to count1es

-Opinion No. 93.1203;3,115;;14,--19'9'3*~ -
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