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TRANSACTION SUPERVISORS’ FORUM QUESTIONS & ANSWERS – OCTOBER 2024 

The following questions were submitted during the forum: 

Question:  Is it still okay for Personnel to key the S70 transaction in-house and issue regular pay 
then, after, send the turnaround Personnel Action Request (S70C) to SCO for processing lump sum? 
Answer:  Yes. 

Question:  Regarding the Custom Deferral Option on the Savings Plus Lump Sum Separation Pay 
Contribution Election Form, on the Personnel Action Request (PAR) do we put "See Election Form" 
on line 10? 
Answer:  Yes, the remarks section should indicate to see the election form. You can view a PAR 
sample of a first and second tax year on the Lump Sum Separation Toolkit. 

Question:  Is it possible to have a training for Personnel Specialists on how to submit Salary 
Advances for when money is owed after the deferral? 
Answer:  Since the Salary Advances are issued directly by the agency and not SCO, the process is 
specific to each department. 

Question:  Is the availability of the Savings Plus Leave Buy-Back Program based on agency 
participation? 
Answer:  No, any state employee can participate in Savings Plus; however, we do not know if leave 
buy-back will be offered again next fiscal year. 

Question:  Is Open Enrollment subject to the Affordable Care Act System documentation? 
Answer:  Yes. 

Question:  How soon can we start updating the Affordable Care Act System (ACAS) to reflect any 
changes effective January 1, 2025? 
Answer:  You can update ACAS 45 days in advance. 

Question:  If the dependent is not able to be verified in a parent-child relationship, do we put the 
reasoning and effective date, print out confirmation, and then delete dependent? Or do we leave the 
dependent on there? 
Answer:  Please send an email to Dependent Re-Verification at DRV@calhr.ca.gov with the 
employee's name and Employee ID (UEID) for assistance on your inquiry. 

Question:  If a dependent has two (2) lines in the Family Connect Portal but one (1) line shows 
incorrect information for that dependent, what do we do to correct it? 
Answer:  Please send an email to Dependent Re-Verification at DRV@calhr.ca.gov with the 
employee's name and Employee ID (UEID) for assistance on your inquiry. 

Question:  Could the order of the upload options for Open Enrollment (OE) be all in a row, starting 
with OE? 
Answer:  It is too late to order them like that for this season. We will look into that possibility for next 
Open Enrollment. 

https://www.sco.ca.gov/ppsd_lump_sum_separation_tool_kit.html
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Question:  What is the end date for the Ding Notices (PR250) related to Open Enrollment (OE)? 
Answer:  The deadline for PR250 responses related to OE is November 20, 2024. You may upload 
the PR250 responses under the associated OE form dropdown. 

Question:  When an employee is deleting all benefits and enrolling in FlexElect Cash, do we upload all 
the documents to the Dental Cancel or to the Flexcash on ConnectHR? 
Answer:  Please upload it to the Flexcash from the dropdown. 

Question:  If an employee is cancelling their dental without enrolling into FlexElect Cash, then do we 
still use code 41? 
Answer:  Yes. 

Question:  When the designee is a Trustee, how do we complete the PPSD-21 form? 
Answer:  A Taxpayer Identification Number (TIN) would need to be issued to the estate and that 
information would be included on the PPSD-21 form. 

Question:  When reconciling payroll, is the STD. 666 form required? 
Answer:  The STD. 666 form is for the Disbursements Unit. The Personnel and Payroll Operations 
Bureau does not utilize that form. Updates to the Payroll Procedures Manual is being worked on. 

Question:  When researching employment history, we sometimes need to reference prior versions of 
pay differentials or section 5 of the pay scales to know what was effective on a particular date. Is there 
a resource where we can find historical versions of these documents? 
Answer:  The Civil Service/Exempt Pay Scales have historical information. You can also reference the 
Pay Scales webpage on the CalHR website for additional information. 

Question:  Is there a Government Code or California Code of Regulations (CCR), or another 
regulation, that addresses an employee’s ability to receive interest on retroactive salary changes? For 
example, an employee was entitled to a range change in August 2023 due to additional information 
received regarding outside experience. Transactions modified the employee’s appointment and pay 
issued; however, the employee is now requesting one year’s interest at the rate of 4.20% be deposited 
into their direct deposit account due to our delay. We have also received inquiries from other staff 
whose GEN transaction were processed after the effective date. 
Answer:  No, the state does not pay interest on those retroactive payments. 

Question:  Regarding the Hire Above Minimum (HAM) that went into effect on October 1, 2024, I 
noticed there wasn’t a Personnel Letter released by SCO. Where can I find that? 
Answer:  SCO does not necessarily issue a Personnel Letter for every Pay Letter that CalHR issues. 
The instruction for movement is in the CalHR Pay Letter. 

Question:  Is the three-year statute of limitations based on the issue date of the original payment or 
the established date of the Accounts Receivable (A/R)? 
Answer:  You must notify the employee of the overpayment within three (3) years of the date of the 
overpayment. If you have an A/R that is being set up, I recommend you start the notification process 
by sending the employee a letter with the approximate gross amount of the A/R, so they are aware. 

https://www.calhr.ca.gov/state-hr-professionals/Pages/pay-scales.aspx
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Question:  An employee worked as a Personnel Supervisor II for 10 years a long time ago, later 
became an Associate Governmental Program Analyst, and now has returned back to a Personnel 
Supervisor II. Is she entitled to the $4800 Recruitment and Retention? Or does she have to start over 
at $1200? 
Answer:  The time starts over if the employee leaves the classification. 
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