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TO: All Agencies/Campuses in the Uniform State Payroll System  
 
FROM: Don Scheppmann, Chief 
 Personnel/Payroll Services Division 
 
RE: MILITARY LEAVE PAYMENTS 
 

This payroll letter announces tax changes for employees who receive military leave payments (payment type 7).  
Military leave payments issued by the State Controller's Office (SCO) on or after January 1, 2008 will no longer 
be subject to Federal, California State, Social Security, Medicare, and State Disability Insurance (SDI) tax 
withholding by the SCO and will not be reported on Form W-2, Wage and Tax Statement.  However, these 
payments are reportable income and will be reported on the Internal Revenue Service (IRS) Form 1099-MISC 
effective with the 2008 tax year. 
 
IRS Revenue Ruling 69-136 provides that military leave payments are not classified as “wages” for services 
performed in “employment” for the employer.  Since such payments made by the employer to the employee 
while the employee is on active duty are not classified as “wages,” they are not subject to certain taxes as 
discussed above.  Further, considering the definition of “wages” as set forth in Internal Revenue Code Section 
3401, military leave payments (also known as “military differential payments) are also not subject to “Collection 
of Income Tax at Source on Wages,” as stated in Revenue Ruling 69-136; therefore, no tax will be withheld by 
the SCO from such payments.  These tax changes do not affect regular payments (payment type 0) made to 
employees on military leave for the first 30 calendar days of that leave. 
 
TAX LIABILITY 
 
Employees should be aware that military leave payments are considered income and are reported to the IRS.  As 
such, the payments may be taxable, and employees should be encouraged to seek the services of a tax 
professional for assistance with the reporting of income, the filing of tax returns, and the payment of the 
applicable taxes.  Employees working for the State of California and residing in other states may be subject to 
state tax withholding based on the laws of the state in which they reside.  If you have an employee who resides in 
another state and receives military pay, please contact the SCO for instructions on requesting military leave 
payments.  Contact information is provided below. 
 
The IRS has released an IRS Newsroom Article entitled “Employers with Employees in a Combat Zone,” which 
answers many questions regarding military leave payments.  A copy of this IRS publication is attached.   
 
PRE-TAX DEDUCTIONS 
 
With respect to military leave payments made to an employee on or after January 1, 2008, pre-tax deductions 
such as the 401(k), 457, 403(b), and retirement buy-back deductions cannot be withheld from these payments.     
These deductions will automatically resume when the employee returns to active pay status.  Employees enrolled 
to have pretax benefit deductions made to pay for benefits such as health, dental, and vision care will retain their 
benefits, but the benefit codes will be changed to reflect after-tax benefit deductions.  No action by agencies, 
campuses, or employees is necessary to effect these changes. 
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EMPLOYEE NOTIFICATION 
 
Departments and campuses will be responsible for informing employees currently on military leave regarding the 
above-referenced changes to current procedures that are scheduled to take place.  Departments are encouraged to 
notify employees before their December 2007 military leave payments are issued.  A sample notification letter is 
attached for your convenience.   
 
MILITARY LEAVE WORK SHEET 
 
The Department of Personnel Administration (DPA) and the California State University (CSU) Chancellor’s 
Office will release a revised Military Leave Work Sheet along with completion instructions.  Employees 
currently on military leave do not need to submit a new worksheet.  The SCO will automatically compute the 
new adjusted net salary beginning with military leave payments issued on/after January 1, 2008.  
 
The revised Military Leave Work Sheet is to be used beginning January 1, 2008, for employees who are newly 
eligible to receive military leave pay, who are deployed on a new military tour, or who wish to change their 
current Military Leave Work Sheet information.   

 
REQUESTING PAYMENTS  
 
The tax withholding, income reporting, and pre-tax deduction changes explained above do not affect the 
procedures for requesting military leave payments.  Continue to submit a Form STD. 674, Payroll Adjustment 
Notice, and the revised Military Leave Work Sheet, to request payments or changes to the payments.  Please 
refer to PPM Section G 500 and Payroll Letters # 98-009 and # 02-007 CSU ONLY for specific processing 
information.  Revisions to the PPM will be forthcoming. 
 
Please direct questions or concerns regarding this letter as follows: 
 
Contact Information    

DPA Civil Service Military Leave Policy PSB@dpa.ca.gov (916) 323-3343 

CSU Chancellor’s 
Office 

CSU Chancellor’s Office Military 
Leave Policy 

Pamela Chapin (562) 951-4414 

SCO Payroll Liaison Requesting Payments Dana Lyles (916) 323-3081 

SCO Tax Withholding and Income 
Reporting Changes 

Lorena Medina (916) 324-5879 

 
DS:LM:PMAB 
 
Attachments 

mailto:PSB@dpa.ca.gov
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           ATTACHMENT 
 
Employers with Employees in a Combat Zone 
 

Military Differential Pay 
Q-36: What is military differential pay? 

A-36: Differential pay is defined as payments made voluntarily by an employer to represent the difference between the regular salary of 
an employee called to military active duty and the amount being paid by the military, if the regular salary was higher. For purposes of 
the following questions and answers, the term differential pay also includes military continuation pay, active duty differential payments 
required by state statutes or payments made by certain states or commonwealths that pay a stipend or a set dollar amount to their 
employees called to military active duty. 

Q-37: If an employer pays military differential pay to an employee called to active duty, are these payments considered 
wages? 

A-37: For federal tax purposes, the employment relationship between the employee and the company was terminated when the worker 
was called for active military service with the U.S. government or for active service with the state National Guard. Under the 
circumstances, the payments made by the company to the former employees while they are in military service with the U.S. 
government or active service with the state National Guard are not "wages" for services performed in "employment" for the companies. 
These payments, therefore, are not "wages" subject to the taxes imposed by the Federal Insurance Contributions Act and the Federal 
Unemployment Tax Act or to the Collection of Income Tax at Source on Wages. 

• Reference: IRS Revenue Ruling 69-136  

Q-38: What is the tax treatment of military differential pay? 

A-38: Certain compensation received for active service in a combat zone by members of the Armed Forces of the United States is 
excludable from gross income. However, this exclusion applies only to compensation paid by the Armed Forces of the United States to 
members of the Armed Forces. Compensation paid by other employers (whether private enterprises or governmental entities) to 
members of the Armed Forces cannot be excluded as combat zone compensation even if the recipient is performing active military 
service in a combat zone at the time the payment is made. See Military Pay Exclusion — Combat Zone Service for more information on 
the taxability of combat zone compensation. 

Q-39: If an employee is called to active duty and receives military differential pay, how are these payments reported by the 
employer to the employee? 

A-39: Employers should report military differential pay on Form 1099-MISC, Box 3: Other Income. Do not use Form W-2 for these 
payments. Employers should not withhold FICA or income tax from these payments and the payments are not subject to FUTA taxes. 

Q-40: How does a person who receives military differential pay report this on the federal income tax return? 

A-40: The recipient reports the Form 1099-MISC amount on Line 21 of Form 1040 (Other Income) and lists the type as Military 
Differential Pay. No self-employment tax is due because the income from these payments is not derived from any trade or business 
conducted by the taxpayer for self-employment tax purposes. 

Q-41: Since these payments are considered income but not “wages” subject to withholding, what should persons receiving 
these payments do to avoid owing large amounts of tax when they file their returns? 

A-41: Since the employer is not required to withhold income tax, the recipient should prepare for the tax liability by making quarterly 
estimated tax payments. 

One option is for the taxpayer to sign up for the Electronic Federal Tax Payment System (EFTPS), which enables the person to 
schedule payments directly from a bank account for up to a year in advance. This is a preferred method, since it is easiest for both the 
taxpayer and the government and ensures prompt and accurate crediting of payments to the taxpayer's account. Other options are to 
make credit card payments or send checks with Form 1040-ES vouchers. Get more information on electronic payment methods or see 
IRS Publication 505, 

Tax Withholding and Estimated Tax (PDF 402K). 

http://www.irs.gov/newsroom/article/0,,id=101262,00.html
http://www.irs.gov/efile/article/0,,id=119097,00.html
http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/p505.pdf
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Social Security Taxes (FICA) 
Q-42: Are there any benefit reductions due to FICA not being withheld by the employer? 

A-42: Military personnel have FICA taken out of their military pay even when serving in a combat zone. Thus, they will get Social 
Security credit for their military earnings. However, Social Security retirement benefits are based on a worker’s total earnings history. 
Since the military differential pay is not subject to FICA, the person’s Social Security retirement benefits may be reduced. 

Q-43: How does an employer correct the Form 941 (Quarterly Employment Tax Return) if FICA and income taxes have been 
erroneously withheld? 

A-43: Generally, you can correct errors on Forms 941 for prior quarters by making an adjustment on your Form 941 for the quarter 
during which the error is discovered. The adjustment increases or decreases your tax liability for the quarter in which it is reported and 
is interest-free. You must provide background information and certifications supporting prior quarter adjustments. You do this by filing a 
Form 941C, Supporting Statement to Correct Information, with your current quarter. Do not file Form 941C separately. The IRS will not 
be able to process your adjustments on Form 941 without this supporting information. 

If excess FICA was paid in a prior period, you can also recover the excess amount by filing a refund claim using Form 843. You must 
file Form 941C, or equivalent statement, with Form 843. See the separate instructions for Form 843.  

Related Items: 

• Form 843, Claim for Refund and Request for Abatement (PDF 46K) 

• Instructions for Form 843 ( PDF 26K) 

• Form 941C, Supporting Statement To Correct Information ( PDF 85K) 

Q-44: How does an employee recover FICA taxes that were erroneously withheld by the employer? 

A-44: Employees are encouraged to contact their employers and request that they seek a refund of the erroneously withheld FICA on 
the employees' behalf. Because employers also pay a portion of FICA that is not withheld from payments to the employee, the 
employer will also be entitled to a refund. The employer may have other similarly situated employees who are entitled to refunds and 
the IRS can process a single refund claim filed by the employer more efficiently than it can process numerous refund claims filed by 
individual employees. If the employer refuses to seek a refund on the employee's behalf, the employee may file a refund claim using 
Form 843. Line 5 is where the employee explains the reason for the refund and efforts made to secure it. The employee's claim for 
refund must include a statement from the employer indicating whether the employer has reimbursed any of the erroneously withheld 
FICA to the employee or filed a refund claim for any of the erroneously withheld FICA. 

Other Benefits 
Q-45: What is the tax treatment of health care benefits and coverage while the employee is on active military duty? 

A-45: Generally, the gross income of an employee does not include employer-provided coverage under an accident or health plan or 
employer contributions to such plans. This exclusion from gross income extends to employees who are on military leave. The value of 
employer-provided coverage, or employer contributions to accident or health plans, are not reported on the Form 1099-MISC given to 
the employee. 

Q-46: Is the cost of group term life insurance included in gross income while the employee is on military pay? 

A-46: The tax treatment of group term life insurance coverage provided to employees on military leave is the same as coverage 
provided to current employees. Generally, the cost of $50,000 of group term life insurance coverage is not included in gross income 
while the employee is on military leave. 

Q-47: If an employer pays an employee who is called to active duty his vacation pay is this pay subject to social security, 
Medicare and income taxes? 

A-47: Yes, vacation pay that is earned or accrued prior to the worker being called for active duty or active service is subject to 
withholding as if it were a regular wage payment, even if paid to the worker after activation. When vacation pay is in addition to regular 
wages for the vacation period, treat it as a supplemental wage payment. If the vacation pay is for a time longer than your usual payroll 
period, spread it over the pay periods for which you pay it. Vacation pay that is earned or accrues after the employment relationship is 
terminated by activation is not a wage payment. 

Q-48: If a co-worker wants to donate vacation time to an employee who is called to active duty to whom is such leave taxable? 

http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/f843.pdf
http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/i843.pdf
http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/f941c.pdf
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A-48: The donated vacation time is taxable to the recipient of the vacation time. As a result, the employee on active duty receiving 
donated vacation pay is subject to withholding of social security, Medicare and income taxes as if it were a regular wage 
payment. When vacation pay is in addition to regular wages for the vacation period, treat it as a supplemental wage payment. If the 
vacation pay is for a time longer than your usual payroll period, spread it over the pay periods for which you pay it.  

Q-49: An employee received an award from the employer and wishes to donate it to a co-worker who has been called to active 
duty. To whom is the award taxable? 

A-49: The award is taxable to the recipient. The recipient’s award is subject to withholding of social security, Medicare and income 
taxes as if it were a regular wage payment. When an award is in addition to regular wages, treat it as a supplemental wage payment. 

• Reference for questions 44-51: Publication 15, Employer’s Tax Guide (PDF 344K)  

For more details on tax issues related to military service, 
see Publication 3, Armed Forces' Tax Guide ( PDF 166K). 
 

http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/p15.pdf
http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/p3.pdf


 

SAMPLE LETTER 
 
November XX, 2007 
 
 
Re:  Military Leave Payments 
 
Dear Employee: 
 
This letter concerns the application of tax withholding to military leave payments, also known as 
“military differential pay.”  Effective January 1, 2008, Federal, California State, Social Security, 
Medicare, and State Disability (SDI) taxes will no longer be withheld from military leave payments 
pursuant to Federal and State law. 
 
Furthermore, pursuant to Internal Revenue Service reporting instructions, military leave payments will 
not be included on the W-2, Wage and Tax Statement forms provided to employees.  Nevertheless, 
military leave payments are considered income, and are therefore reportable to the Internal Revenue 
Service (IRS) and The State of California Franchise Tax Board (FTB).  Beginning with the 2008 tax 
year, such payments will be reported on Form 1099-MISC.   
 
If you receive military leave payments, you may wish to contact a tax consultant/advisor for assistance 
with the reporting of income, the filing of tax returns, and the payment of the applicable taxes.  Also, if 
you work for the State of California and reside in another state, you may be subject to state tax 
withholding based on the other state’s tax laws.  Please contact your personnel office for more 
information on this subject. 
 
With respect to military leave payments made to an employee on or after January 1, 2008, pre-tax 
deductions such as the 401(k), 457, 403(b), and retirement buy-back deductions can no longer be 
withheld from such payments.  The deductions will automatically resume upon each employee’s return 
to active pay status.  Employees enrolled to have pretax benefit deductions made to pay for benefits 
such as health, dental, and vision care will retain their benefits, and premium amounts will not change, 
but the benefit codes will be changed to reflect after-tax benefit deductions.  You, the employee, do not 
need to take any action in order for these changes to go into effect.  
 
The recently released IRS Newsroom Article entitled “Employers with Employees in a Combat Zone” 
answers questions regarding military leave payments, and is enclosed for your convenience. 
 
If you have any questions regarding military leave payments, please contact your Human Resources 
Office. 
 
Sincerely, 
 
 
 
(Placeholder for signature) 

 
Enclosures 
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