
STATE OF CALIFORNIA JOHN CHIANG, 
  California State Controller 

 

STATE CONTROLLER’S OFFICE 
PERSONNEL/PAYROLL SERVICES DIVISION 
P. O. BOX 942850 
Sacramento, CA 94250-5878 
 
 
DATE: December 30, 2008  PAYROLL LETTER #08-018 
  
 
TO: All Agencies/Campuses in the Uniform State Payroll System  
 
FROM: Don Scheppmann, Chief 
 Personnel/Payroll Services Division 
 
RE: MILITARY LEAVE PAYMENTS 
 

In 2008, changes were made for military leave payments, Payment Type 7, issued by the State 
Controller's Office (SCO).  Specifically, due to Internal Revenue Service (IRS) Revenue Ruling 69-13, 
all military leave payments issued in 2008 were not subject to Federal, State, Social Security, Medicare 
and State Disability Insurance (SDI) taxes.  The ruling indicated that military leave payments are not 
classified as wages and as such, these payments are not subject to payroll taxes.  Please see Payroll 
Letter #07-020, Military Leave Payments, for further information. 

 
 CHANGES EFFECTIVE JANUARY 1, 2009 
 

On June 17, 2008, H.R. 6081, the Heroes Earnings Assistance and Relief Tax Act of 2008 (HEART Act) 
was signed by the President.  The Act became Public Law No: 110-245 which amended IRS Ruling 69-
13.  Specifically, the amendments indicate that military leave payments are now considered wages and 
as such, these payments will now be subject to Federal, State, Social Security, Medicare and SDI 
effective with the 2009 tax year.      
 
PRE-TAX DEDUCTIONS 
 
For the tax year 2008, voluntary pre-tax deductions such as 401(k), 457, 403(b), and retirement buy-
back deductions were automatically not withheld from military leave payments by the SCO.  If the 
employee chooses to resume these deductions on or after January 1, 2009, he/she must complete a new 
Military Worksheet. 
 
Further, pre-tax benefit deductions (i.e., health, dental and vision care) were withheld as after tax 
benefit deductions.  Effective January 1, 2009, the SCO will change these deductions to pre-tax benefit 
deduction codes. 
 
EMPLOYEE NOTIFICATION 
 
Departments and campuses will be responsible for notifying employees currently on military leave 
about the changes that will go into effect January 1, 2009. 
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MILITARY LEAVE WORKSHEET/PAYMENTS 
 
The Department of Personnel Administration (DPA) will release a revised Military Leave Work Sheet 
along with completion instructions.  The revised Military Leave Worksheet is to be used beginning 
January 1, 2009. 
 
The SCO will automatically compute the new adjusted net salary beginning with military leave 
payments issued on or after January 1, 2009.  Employees currently on military leave do not need to 
submit a new work sheet unless they wish to change their voluntary deduction elections.  Revisions to 
the PPM are forthcoming. 
 
Questions regarding the above tax withholding changes can be directed to Lisa Callaghan at (916) 327-
3923.  Other military leave questions can be addressed to the appropriate parties listed below. 
  
Contact Information: 
 
DPA Civil Service Military Leave Policy PSB@dpa.ca.gov (916) 323-3343 
 
CSU Chancellor’s CSU Military Leave Policy Pamela Chapin (562) 951-4414 
 
SCO Payroll Liaison Requesting Payments Dana Lyles (916) 323-3081 
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